keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Raskaus ja ruokavalio

  Tuli mieleen kirjoitella raskausaikani ruokavaliosta ja jonkin verran ruokavaliosta ennen raskautta. Eli ennen raskautta ruokavalioni on välillä vaihdellut aika reippaastikin. Vielä kotona (vanhempieni luona) asuessani ja koulua käydessä arkena ruokailu rytmini oli sentään säännöllinen; aamupala, lounas koulussa, päivällinen kotona ja iltapala, joskus myös välipala lounaan ja päivällisen välissä. Viikonloppuna tuli nukuttua niin myöhään, että aamupala, päivällinen, ehkä välipala ja myöhemmin iltapala riittivät ihan hyvin.

  Kun koulu loppui ja muutin pois kotoa, ei tätä arjen rytmiäkään enää ole sen kummemmin näkynyt. Yksin asuessa monesti ruokaa ei huvittanut tehdä vain itselleen, joten välillä tuli syötyä vain jotain pientä, eikä välttämättä niin terveellistäkään. Jossain välissä innostuin enemmän treenaamisesta ja sitä enemmän terveellisemmin syömisestä, sillä tahdoin painoa alaspäin. En siis kumminkaan liikaa niin, että innostus olisi loppunut kesken. Silloin aloin tehdä arkena enemmän oikeita ruokia ja salaattejakin ja kyllä silloin kropassakin näki pienen muutoksen. Viikonloppuisin koko homma meni helposti läskiksi kun N tuli intistä lomille, silloin sai "luvan kanssa" napostella karkkia ja sipsiä ja muuta hyvää. Viikolla näitä onneksi aika hyvin välttelinkin.

  Kun viime keväänä muutimme yhteen N kanssa, on sen jälkeen ruokavalio mennyt aivan päreiksi. Hirveästi ei kiinnostanut terveellisemmät kun tuo toinen ei niitä syö, eikä välttämättä huvittanut tehdä yksin. Muutenkin en koskaan oikein keksi mitä sitä voisi tehdä. Jo ennen raskaaksi tuloa haimme monesti pikaruokaa tai teimme jotain pakasteesta.

  Sen jälkeen kun tulin raskaaksi, alkuun ruoka ei maistunut ollenkaan. Minulla ei ollut nälkä eikä ruokaa siis tehnyt mieli. Eihän minulla pahoinvointiakaan ollut, mutta jokusen viikon ajan etova olo koko ajan. Jotain oli pakko syödä välillä niin helposti se oli joku mitä itse ei tarvinnut tehdä, kuten hesen tai mäkin juustohampparit tai muuta pientä. Aamulla tapasin syödä puuroa tai rahkaa sillä ne olivat ainoat jotka menivät alas ilman kummempia kakomisia. Aikalailla koko syksy on mennyt niin, että hampparia, pizzaa tai muuta rasvaista on tullut syötyä ruoaksi ja suklaa ja karkit ovat maistuneet vähän liiankin hyvin. Ajatuskin salaatista tai muusta terveellisestä on melkein tuonut vaan pahanolon jos vähän liioitellaan.

  Nyt viime päivien aikana olen huomannut muutoksen haluissani. Töissä ei huvita enää syödä mitään hamppareita, ei pahemmin vapaa-ajallakaan. Karkki ei ole tullut paljoakaan ostettua. Nyt tekee mieli tehdä ruoat itse ja vähän terveellisempää tekee mieli. Esimerkiksi hedelmät ovat palanneet kuvioihin. Marjarahka on nyt ollu pop ja pari satsia on tullut tehtyäkin. Ei se kerma ja sokeri siinä niin terveellistä ole, mutta ei ne sentään niin pahoja ole yhdessä marjojen ja maitorahkan kanssa kuin karkit. Minullahan on olemassa jäsenyys EasyFitille (meillä on töistä sinne sopimus niin mun osuus ei maksa paljoa mitään ja jostain syystä isäni maksaa sitä vieläkin, vaikka sen piti jo kaksi ja puoli vuotta sitten tulla minun itse maksettavaksi), mutta siellä ei ole tullut käytyä viime toukokuun jälkeen. Nyt kun huvittaisia lähteä jumppaamaan, en enää uskalla ettei ilmene mitään ongelmia raskaudessa. Täytyy varmaan koittaa käydä vain rauhallisilla kävelyillä kunhan pakkaset eivät ihan hirveissä lukemissa menisi.

  Nyt aionkin käyttää hyödykseni tämän vaiheen raskaudesta ja koittaa syödä terveellisemmin. Toivotaan, että painokaan ei nousisi niin mahdottomasti tämän myötä.

4 kommenttia:

 1. Mä poden kokoajan huonoa omaatuntoa kaikesta mitä syön ja teen ja vaikka näen ruoka-ja liikuntapäiväkirjastani, että söin tänäänkin vain hyviä valintoja, tuntuu silti pahalta. Painoa ei onneksi ole tullut, eikä tässä vaiheessa vielä tarvitsekaan. Tuntuu kun mulla olis ihan lievä raskausajan anoreksia tms, koska poden huonoa omaatuntoa ruokailustani, vaikka syön 1000-1500 kcal päivässä, normaalin liikunnan lisäksi. Onneksi huomenna on rakenneultra ja jos sieltä löytyy ikäänsä pienempi yksilö, löystän rajoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin pieni kalorimäärä ei kyllä ole hyvästä raskausaikana, varsinkin kun tarve raskaana ollessa on noin 300 kcal enemmän kuin normaalisti. Nosta vaan rohkeasti kalorimäärää niin vauvakin saa kaiken tarvitsemansa ja itse jaksat paremmin. Jos söisin nyt noin vähän, niin minulla olisi huono omatunto siitä,saako pirpana tarpeeksi kaikkea. Eli en itse jaksa nyt murehtia niistä kiloista niinkään, katsotaan sitä sitten sen jälkeen kun vauva on syntynyt.

   Poista
 2. Juu, kirjoitimpa pitkän kommentin ja blogger hävitti sen. Mutta siis itse mietin kokoajan, että minkä nyt kerryyttää, niin sen joutuu taistelemaan kehostaan pois.. Eli koitan liikkua ja syödä terveellisesti.

  VastaaPoista
 3. mulla oli ihan sama juttu kun muutin miehen kanssa yhteen niin ei tullut kovin terveellisesti syötyä kun toinen ei suostu mitään "pupun ruokaa" syömään :) :D raskausaikana paisuinkin kuin pullataikina ja nyt yritän kovin pysyä herkkulakossa jotta pääsisi eroon näistä jäljellä olevista kiloista :) tsemppiä loppu odotukseen!

  VastaaPoista