sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Synnytyskertomus

  Tämä teksti tulee olemaan hiukan pitkä ja kertoo siis kuinka neiti saatettiin maailmaan. Lopussa vielä lyhennettynä synnytyksen tiedot niille jotka eivät jaksa koko tekstiä lukea.

  Meidän neidin laskettu aikahan oli tämän viikon maanantaina 10.3, mutta perätilan ja epäonnistuneen kääntö yrityksen sekä magneettikuvauksen tulosten jälkeen sovimme suunnitellusta sektiosta perjantaille 7.3. Jotenkin ajattelin, että sinne asti mennään vaikka mielessäni on jo ennen äitiyslomalle jääntiä ollut sellainen kutina, ettei pirpana taida laskettua aikaa pidemmälle edes masussa viihtyä. En tiedä mistä sellainen kutina edes oli minulle tullut, kumminkaan minkäänlaisia ennakoivia supistuksia tai muuta vastaavia merkkejä ei edes ollut ennen pienokaisen syntymäpäivää, arvelin hänen tulevan aiemmin meitä ilahduttamaan.

Ensimmäinen blogissa julkaistu kuva MINUSTA ja näytän aika kamalalta.

  Sunnuntai aamuna 23.2 heräsin noin kello 05:55 jo joka yö tavaksi tulleeseen vessa käyntiin. Tämän jälkeen menin takaisin nukkumaan. Minulla oli jotenkin hassu tunne, en tiennyt miksi ja pohdinkin sitä hetken ennen kuin nukahdin puoliksi uudelleen. Kauaa en kerennyt puoli unessa olemaan kunnes heräsin kun housuihin lirahti. Aluksi luulin sen olevan pissaa ja ihmettelinkin sitä kun juuri olin käynnyt vessassa, mutta kun sitä lirahti lisää, pomppasin hyvin äkkiä ylös sängystä. Lapsivedet siis meni noin 06:35 ja sitähän riitti. Siinä sängyn vieressä seistessä herätin aluksi N ja kohta soittelin jo synnärille, että nyt tarttis vissiin tulla sairaalalle. N sai kuskata minulle ensiksi pyyhettä lattialle ja toisen itseni kuivaukseen, sen jälkeen sanelin mitä tarvitsi tuoda minun sairaalakassia varten. Kun suurin osa vesistä oli valunut, pakkasin kassin loppuun, puin päälleni ja lähdimme synnärille.  Synnärille saavuimme 07:14 ja pääsin heti alkuun tarkkailuun käyrille. Noin 07:30 minulle tehtiin sisätutkimus jolloin kohdunkaulaa ei enää ollut jäljellä ja olin kahdelle sormelle auki. Siinä sitten keskusteltiin, että keisarinleikkaukseen mennään joskus yhdeksän jälkeen aamulla ja N sai luvan tulla mukaan kunhan hänestä ei tarvitsisi huolehtia. Menimme takaisin tarkkailu huoneeseen jossa minulle laitettiin katetri käteen, otettiin parit verikokeet. Supistukset alkoivat 07:43 ja tulivat heti 6 minuutin välein. Jossakin välissä minulle laitettiin myös virtsakatetri ja sain sen ihanan selästä auki olevan sairaalakaavun päälleni. N sai myös päälleen sairaalavaatteet jotta voisi tulla mukaan leikkaussaliin. Kaikki oli oikeastaan valmiina vähän yhdeksän jälkeen jonka jälkeen vain odoteltiin leikkaukseen pääsyä. Supistuksia tuli tasaisesti ensiksi kuuden minuutin välein, sen jälkeen 4 ja myöhemmin 3-1 minuutin välein. Supistukset eivät piirtyneet ollenkaan käyrille, sillä ne tulivat minulla alaselkään ja vasta lopussa ennen sektiota hieman alavatsalle. Supistukset tuntuivat kumminkin koko ajan reippaammin ja ne sattuivat kipeästikin loppua kohden ja muistuttivat kuukautiskipuja, mutta huomattavasti kipeämpänä versiona.


  Odotus tuntui välillä aika piinaavalta ja oli helpotus kun noin 11:20 kuulin pääseväni leikkaukseen. Leikkaussaliin päästessämme N joutui hetkeksi toiseen huoneeseen odottelemaan kun minut siirrettiin leikkauspöydälle ja minulle tehtiin loppu viimeistelyt ja odottimme anestesia lääkäriä laittamaan puudutus. Kun minut kaikkine piuhoineen oli viritelty pöydälle niin N pääsi saliin ja vauva voitiin leikata ulos. Äänet olivat aika inhottavia ja se tunne kuinka mahaa paineltiin ja heiluteltiin oli todella outo. Leikkaus ei sattunut milläänlailla, enkä tuntenut sitäkään kun maha leikattiin auki. Vasta kun vatsaa paineltiin tms. vauvan ulos saamiseksi tunsin jotakin.


  Neiti saatiin pihalle klo. 11:51 itkun kera. Häntä käytiin hieman putsaamassa ja kapaloimassa jonka jälkeen hän pääsi aluksi N syliin ja siitä hetkeksi minunkin syliin. Kyllähän siinä itku tuli kun sai hänet syliin ja vaikkei N kyynelehtinyt, kostui hänenkin silmänsä hiukan. Neiti ja N lähtivät sitten osastolle kun minä jäin kasaan kursittavaksi ja sen jälkeen heräämöön toipumaan puudutuksesta. Heräämössä koitin nukkua, mutta aikamoista torkkumista vain sain aikaiseksi ja osastolle pääsin noin 14:30.


  Neiti syntyi siis sunnuntaina 23.2.2014 klo. 11:51 rv 37+6 kiireisellä sektiolla pistein 9/10/10. Lyhyt (50cm) napanuora oli kerran kaulan ympäri joka esti vauvan kääntymisen. Synnytyksen kesto lapsiveden menosta 5h 11min ja supistuksien alkamisesta 4h 8min. Kolmannen vaiheen kesto 2min. Paino 3180g, pituus 48,5cm ja py 34,8cm.

2 kommenttia:

  1. Onnea pienestä neidistä <3 :) Kyllä tässä oma synnytyskuume kasvaa kun lukee näitä kertomuksia :)

    VastaaPoista