sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Vauvan passi

  Minulta toivottiin vielä kirjoitusta vauvan passista, siitä miten sen hankkiminen sujui ja paljonko maksoi. Ensinnäkin passi kannattaa hankkia ajoissa ennen matkaa varsinkin kesä aikaan, sillä jonot ovat pitkät. Suosittelen varaamaan ajan poliisin lupapalveluun verkossa, sillä ajanvarauksetta voit joutua odottelemaan pitkänkin aikaa omaa vuoroasi. Riippuen toki asiointi paikastasi. Voit hakea passia mistä tahansa Suomen poliisilaitoksesta, mikä nyt itsellesi sopii parhaiten tai missä saa nopeampaa. Varasin itse ajan Vaasan poliisilaitoksen lupapalveluun noin kuukausi sitten, jolloin ensimmäinen vapaa aika oli paria päivää vajaa kahden viikon päässä varausajankohdasta. Kahden viikon aikana kävimme ottamassa passikuvan vauvasta ja se siirtyi sähköisesti poliisin tietokantoihin. Meillä tarvitsi olla vain kuvan tunnuskoodi mukana hakemuksen teko vaiheessa.


Hakemusta ei tarvitse etukäteen täyttää missään vaan menet varattuna ajankohtana vauvan ja puolisosi kanssa poliisilaitokselle. Jos puoliso ei pääse, täytyy häneltä olla mukana kirjallinen suostumus. En ollut selvästikään lukenut poliisin sivujen ohjeistusta kunnolla, koska olin missannut kohdan jossa sanottiin, että edes toisella vanhemmista täytyy olla oma voimassa oleva passi mukana. Pelkkä ajokortti tai henkilötodistus ei riitä vaan passi täytyy olla mukana. Meidän ei tarvinnut edes kertoa mitään tietoja kun virkailija katsoi nopeasti vauvan kela korttia ja taisi tietokannoistaan kaivaa oikeat tiedot. Sitten vain maksu, 48€.

Hakemus lähtee eteenpäin vasta kun jomman kumman vanhemman passi on käyty näyttämässä ja meillä N kävi hakemassa passinsa vielä saman päivän aikana kotoa ja kävi sen näyttämässä. Niin lähti hakemus rullaamaan eteenpäin.

Tasan viikko meni (kuten oli luvattukin) kun puhelimeen tuli tekstiviesti passin saapumisesta r-kioskille. Sen voi itse hakemusta tehdessä päättää mille ärrälle haluaa passin saapuvan ja me valitsimme eri paikan mitä järjestelmä tarjosi, sillä toinen oli meille sopivampi. Viesti saapumisesta tuli minun nnumerooni, mutta lähetin sen edelleen N:lle ja hän kävi noutamassa passin. Noutoon hän tarvitsi tekstiviestissä olevan koodin sekä henkilöllisyystodistuksensa.


Meillä meni kokonaisuudessaan vajaa kolme viikkoa tähän hommaan siitä kun varasin ajan hakemuksen tekoon ja siihen kun saimme passin hakea. Nyt pääsemme lähtemään reissuunkin ensi viikolla.

9 kommenttia:

 1. Meillä on myös passin hankkiminen edessä (neiti 9kk) mites teillä noi passikuvat? Oliko helppo saada lapsi pysymään paikallaan?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni oli helppo saada pysymään paikoillaan, mutta neiti ei itse vielä osaa istua niin siinäkin mielessä helppo. Meillä neiti istutettiin kuvaus tuoliin ja minut viereiselle tuolille josta toisella kädellä pidin häntä pystyssä ja toisessa kädesdä minulla oli joku levy yms. mikä estää valonheijastumista/kiiltoa kasvoilla.
   Meidän neiti vaan kummissaan tuijotti kameraa joten kuvaus oli nopeasti ohitse.

   Poista
 2. No ei toi nyt mikään vaikea tai kovin pitkään kestävä homma olekaan. Jotenkin sitä luulee että täytyis hirveesti toimittaa liitteitä ja papereita sinne tänne ja kestää ainaki pari kk ennenku sen passin saa.. tai tällänen mielikuva mulle on jäänyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen mielikuva minullakin oli ja jälkeenpäin hoksasinkin kiinka helppoa se oikeastaan olikaan.

   Poista
 3. Löysin sun blogin kun etsin uutta luettavaa listoilleni :)

  Meikin haettiin tossa pari kuukautta takaperin nuoremmalle passia (s. 04/13), kävi kyllä nopeesti ja näppärästi :) Mihin päin ootte lähössä reissuun?

  tervetuloa kurkkiin myös meitä ; http://perhearkea-anna.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne ja tervetuloa seuraamaan :)

   Oli ihmeen kätevää kyllä. Ollaan juurikin reissussa Tallinnassa, mutta ei ainakaan tänne tullessa tarvinnut näyttää kuin varaajan eli minun passiani lippuja lunastaessa.

   Kävinkin hieman kurkkimassa blogiasi, pitää tutustua paremmin kotiuduttuani.

   Poista
 4. Mullakin ollut sellainen käsitys, että passin hankkiminen vauvalle/lapselle ois jotenkin todella hankalaa.. Onneks nyt tän postauksen myötä on tiedossa, että ei sen ihmeempi juttu olekaan! :)

  VastaaPoista