torstai 9. lokakuuta 2014

Leikkaus - Tonsillektomia

  Kuten mainitsinkin kuulumispostauksessa, olin tauon aikana Tonsillektomiassa eli nielurisaleikkauksessa. Keskustelupalstat ovat täynnä kaikennäköisiä kertomuksia kyseisestä leikkauksesta ja ajattelin jakaa minun kokemukseni tänne blogiin.

Leikkaus oli kaksi viikkoa sitten ja se suoritettiin päiväkirurgisessa yksikössä VKS:ssä. Leikkaukseen mentiin syömättä ja juomatta, jolloin vältetään pahoinvointi ja kotiin pääsee saman päivän aikana. Olin saanut ajan leikkaukseen ja olin paikalla jopa hieman ajoissa. 

Ilmottauduin osastolle, jätin tavarat kaappiin ja istuin odottelemaan kutsua alkuhaastatteluun, johon pääsin hyvin nopeasti. Sain särkylääkkeen jonka jälkeen odottelin viitisentoista minuuttia kunnes minut kutsuttiin leikkaussaliin. Salissa menin pötkölleni leikkauspöydälle, minulle laitettiin verenpainemittari, jotain anturoita rintakehään ja kylkeen ja sormenpäähän sykemittari (?). Tippa saatiin toisella yrityksellä käteen kiinni ja tämän jälkeen anestesialääkäri annosteli nukutusaineen ja seuraava muistikuva onkin heräämöstä (tosin luulin edelleen olevani leikkaussalissa).

Heräsin hieman vajaa tunti siitä kun menin leikkaussaliin ja kun kerrann olin herännyt, ei millään enää väsyttänyt koko aikana, vaikka olisi ollut hyvää aikaa lepäillä. Heräämössä olin neljä tuntia, jonka jälkeen pääsin kotiin toipumaan. 

Toipuminen sujui melko hyvin. Nielussa tuntui samalta koko ajan söi lääkkeitä tai ei, mutta korvia särki senkin edestä. Minulla pahimpia päiviä oli neljäs ja viides, jolloin särkylääkkeitä olisi pitänyt ottaa lähes kolmen tunnin välein olon helpotumiseen. Särkyyn söin buranaa ja paramaxia. Useampana yönä heräsin pari kertaa yössä raastavaan korvakipuun, mutta noin viikon päästä leikkauksesta sain nukuttua taas kokonaisia öitä. 

Vuotoja ei ensimmäisen viikon aikana ollut ollenkaan, kunnes puolitoista viikkoa leikkauksen jälkeen asiaan tuli muutos. Viime viikolla, lauantai iltana, nielu alkoi sitten vuotaa, mutta sain sen tyrehtymään eikä yli 12 tuntiin ollut mitään ongelmia. Sunnuntaina päivällä olimme lähdössä liikenteeseen kun nielu alkoi taas hieman vuotaa, mutta se lakkasi kymmenessä minuutissa ja jäi vähäiseksi. Puolituntia myöhemmin vein työpaikalleni ilmoitusta hoitovapaasta, kun suuhun nousi verta ja tällä kertaa sille ei tullutkaan loppua ja koska olimme lähellä sairaalaa, suuntasimme päivystykseen. Siellä menikin nelisen tuntia ja sinä aikana vuoto kohtaa painettiin adrenaliinilla, minulle laitettiin tippa ja suoni poltettiin kiinni. Verta syljeskelin todennäköisesti noin litran verran ja loput mössöstä olikin mahan sisältöä. Jos oikein muistan lääkärin sanat, tällaisia vuotoja tulee melko pienelle määrälle leikkaus potilaista, joten jos jollakulla on tonsillektomia tiedossa, ei kannata asiaa murehtia.


  Vinkiksi vielä; suosin syömään mietoja viileitä ruokia, kuten jogurttia ja jäätelöä. Juomat itse sain parhaiten alas pillin avulla. Suklaa, smoothiet, suola tai muutkaan happamat ruoat/juomat eivät tehneet yhtään hyvää nielulle (koitapa itse kaataa esim. suolaa haavaan).

Loppujen lopuksi pääsin leikkauksesta aika helpolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti